Folaat 9.70 €

Folaat sisaldub taimses toidus, eriti rohelistes lehtedes, vähem loomses toidus (maks, neerud), vähesel määral produtseerib seda ka seedekulgla mikrofloora.

Folaat on veeslahustuv B grupi vitamiin, mis koos vitamiin B12-ga on vajalik nukleiinhapete ja aminohapete tootmiseks, valkude, rasvade ja süsivesikute normaalseks ainevahetuseks, rakkude taastootmiseks ja kahjustuste ennetamiseks. Folaadi puudus mõjutab eelkõige kiire proliferatsiooniga kudesid – vereloomet, limaskesti, nahka ja luukudet. Folaadi defitsiidi korral raseduse I trimestril esineb loote arenguhäirete tekke oht.

Vitamiini vaeguse avaldumisvormiks on kehvveresuse ehk aneemia teke, millega võivad kaasneda neuroloogilised, psüühika- ja tundlikkushäired.

Vitamiini tagavara organismis on maksas kuni kolmeks kuuks. Folaat on kuumustundlik, lagunedes toiduvalmistamisel, samuti valguse käes kiiresti. Folaadi imendumist vähendavad suitsetamine, alkoholi ja kohviga liialdamine, mõnede ravimite kasutamine ja kaasuvad kroonilised haigused.

Avastatud folaadipuudus aitab anda juhiseid toitumise muutmiseks, vajadusel lisapreparaatide tarbimiseks.

NB!

Toidulisandina (k.a. kompleksvitamiinid) võetavad suured biotiini ehk B7-vitamiini annused (üle 5mg päevas) võivad mõjutada folaadi analüüsitulemust andes valekõrgeid tulemusi. Seetõttu on soovitav biotiini võtmine katkestada vähemalt 24 tundi enne folaadi vereproovi andmist.

Analüüsi tulemuse saad kuni 3 tööpäeva jooksul.

Referentsväärtus: > 7,64 nmol/l

Kokku:

9.70 €

* Teisele isikule ei saa tellida
LISA KORVI