Laktoosi- ja gluteenitalumatus – kas trendidiagnoos või reaalne tervisehäda? 14.02 2019


Laktoosi- ja gluteenitalumatus – kas trendidiagnoos või reaalne tervisehäda?

Viimastel aastatel on n-ö trendiks saanud diagnoosida ise endal laktoosi- ja/või gluteenitalumatust, sest paljud inimesed on tajunud, et piima- ja teraviljatoodete eemaldamine menüüst mõjub enesetundele hästi. Oluliste toidugruppide menüüst välja jätmine ei ole terve inimese puhul mõistlik ega vajalik. Nii nagu paljude teiste toiduainetega, on ka piima- ja teraviljatoodete liigne tarbimine organismile koormav, kuid täielikult peavad neid vältima vaid need inimesed, kellel on vastav talumatus arstide poolt diagnoositud.

Piimatoodetes on täisväärtuslikke valke, asendamatuid aminohappeid ja vitamiine D, B2 ja B12. B-grupi vitamiinide piisav tase organismis on oluline närvikoe normaalseks talitluseks, võitlemaks stressiga, keskendumiseks, õpivõimeks jm. Mineraalainetest on piimas kaltsiumi, fosforit, magneesiumi ja tsinki. Piimas sisalduv kaltsium on oluline igas vanuses ja aitab vältida mitmeid haiguseid. Kestev mõõdukas kaltsiumi vähesus võib põhjustada liigeste valulikkust, lihaskrampe, unetust. Sügavam puudus võib tekitada luude hõrenemist, hammaste lagunemist, peavalusid, vererõhu langust, kasvuhäireid, lihaskrampe jm. Pastöriseerimata ehk n-ö elusad hapupiimatooted tasakaalustavad inimese soolestiku mikrofloorat.

Teraviljatooted on olulisteks kiudainete, valkude, aminohapete, B-grupi vitamiinide, folaadi ja mineraalainete kaalium, magneesium, fosfor, raud ning tsink allikaks. Eelistada tuleks täisteratooteid, kus on alles teraviljade kest ja kestaalune kiht, sest just see sisaldab kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Kiudained seovad vett, tekitavad täiskõhutunde ja soodustavad seedimist.

Gluteenitalumatus võib avalduda igas vanuses

„Tsöliaakia ehk gluteenitalumatus on geneetilise eelsoodumusega peensoole limaskesta haigus, mille vallandavad nisust, rukkist, odrast ja kaerast valmistatud toidud. Teraviljades sisalduvate valkude (nisus gluteen) toimel tekkiv reaktsioon tekitab peensoole limaskestas kroonilise põletiku, mille tagajärjeks on soolestiku imendumispinda suurendavate soolehattude kahjustus ja sageli ka nende kadumine,“ selgitab gluteenitalumatuse tagamaid meditsiinilabori SYNLAB laboriarst dr Meeli Glükmann.

Kahjustunud peensoole limaskesta tõttu tekivad oluliste toitainete (valgud, lipiidid, süsivesikud), vitamiinide, mineraalainete imendumishäired ja nende vaegus organismis. Tsöliaakia tüüpilised haigusnähud – krooniline kõhulahtisus ja kõhnumine – väljendavadki toitainete kadu organismist.

Tsöliaakia võib avalduda igas vanuses, kuid 58-77%-l juhtudest 6. elukuust kuni 2-aastaseni ja 20.-40. eluaasta vahel. Pikalt diagnoosimata kestnud haigus väikelastel põhjustab raskeid seedehäireid ning kasvu- ja arengupeetust. Kahtluse korral tuleb haiguse tuvastamiseks teha veretest ja positiivse tulemuse korral pöörduda raviarsti poole.

Laktoositalumatus – umbes 25% eestlaste igapäevane tervisemure

Piimas sisaldub piimasuhkur ehk laktoos, mis inimese seedekulglas lagundatakse ensüüm laktaasi abil glükoosiks ja galaktoosiks, mis imenduvad läbi peensooleseina vereringesse ja kasutatakse ainevahetuses.

Laktoositalumatus ehk hüpolaktaasia on ainevahetuslik häire, mille puhul organism ei suuda ensüümi inaktiivsuse või vähesuse või lausa puudumise tõttu seedida piimasuhkrut, see jääb peensooles lõhustamata ega imendu. Laktoos jõuab jämesoolde, kus see laguneb soole mikrofloora abil. Tekkivad gaasid ja happed ärritavad soolestikku ning kutsuvad esile ebamugavustunde. Sümptomid võivad olla erinevad, alates kõhugaasidest ja kergest kõhuvalust, kõhupuhitusest kuni kõhukrampide ja kõhulahtisuseni.

Laktoositalumatus pole alati täielik – paljudel juhtudel on see nn osaline ja inimene saab siiski süüa vähese laktoosisisaldusega toite. Madala laktaasiaktiivsusega inimesed taluvad laktoosi erinevalt.

Hüpolaktaasia võib olla primaarne või sekundaarne. Kõige levinum (Eestis u 25%-l elanikkonnast) on geneetiliselt päritav primaarne laktoositalumatus, mis avaldub enamasti 5.-20. eluaasta vahel. Aga võib avalduda alles ka vanemas eas. Nendel inimestel on laktaasi tootmist kodeeriv geen “sisse lülitatud” ainult esimestel eluaastatel, pärast seda laktaasi tase väheneb ja väheneb võime seedida piimasuhkrut. Primaarne hüpolaktaasia ei ole ravitav, kuid sümptomeid on võimalik ära hoida õige toitumisega.

Sekundaarne laktoositalumatus on tingitud peensoole kahjustustest või seedetrakti haigustest nagu tsöliaakia, Crohn’i tõbi, ärritatud soole sündroom jm. Sekundaarset laktoositalumatust võib esineda ka beebidel ja väikelastel soolehaiguste järel. Sellisel juhul kaovad laktoositalumatuse sümptomid tavaliselt 2-4 nädala jooksul peale seedetrakti haiguse paranemist.

Kuidas laktoosi- ja/või gluteenitalumatust testida?

Nii laktoos- kui ka gluteentalumatuse sümptomid on üsna sarnased. Selleks, et teada saada, kas ja kumb talumatus esineb, on mõistlik testida neid koos ning selleks sobivad Laktoosi- ja gluteenitalumatuse paketi analüüsid.

Laktoositalumatuse testimiseks on paketist laktoosi koormustest ehk laktoosi imendumise võime hindamine ja võimaliku talumatuse põhjuse selgitamiseks hüpolaktaasia geneetiline test. „Laktoosi taluvuse testimiseks laboris tuleb varuda aega vähemalt 1 tund. Testimiseks peab patsient jooma laktoosi lahust ja protseduuri jooksul võetakse kolm korda veeniverd. Kindlasti peab enne testimist olema vähemalt 12 tundi söömata-joomata,“ selgitab laboriarst.

Gluteenitalumatuse ehk tsöliaakia tuvastamiseks vanuses üle kahe eluaasta on vajalikud analüüsid koe transglutaminaasi vastased IgA antikehad ja immuunoglobuliin A. Alla kaheaastastel lastel on diagnoosi püstitamiseks oluline määrata lisaks eelnevale ka deamideeritud gliadiinivastaseid IgA ja IgG antikehi. Vereproov gluteenitalumatuse selgitamiseks tuleb anda enne gluteenivabale dieedile üleminekut. Haiguse ilmnedes on mõistlik gluteenivaba dieedi koostamisel konsulteerida toitumisnõustajatega, et tagada kõikide vajalike ainete piisav saamine.

Laktoosi- ja gluteenitalumatuse paketi analüüside tulemused on varustatud labori poolse selgitusega.